Tweedehands auto kopen

22, Nov, 2017, 17:47

Een tweedehands auto kopen

Indien u een tweedehands auto wilt kopen, is dat vaak een spannende aangelegenheid. U wilt natuurlijk geen kat in de zak kopen. Daarom is het verstandig om bij de aankoop iemand mee te nemen die ervaring heeft in het kopen van auto s en er ook verstand van heeft. U moet zeker bij de aanschaf van een tweedehands auto kritisch zijn. Wij hebben wat tips voordat u een tweedehands auto gaat kopen.

De bezichtiging

Voordat u een 2e hands auto wilt gaan bezichtigen is het een goed idee om eerst meerdere advertenties te bekijken en te vergelijken. Op deze manier kunt u erachter komen of de verkoper een realistische vraagprijs vraagt. Ook kunt u proberen om te achterhalen waarom de 2dehands auto verkocht wordt. Weet de verkoper geen direct goed antwoord te geven waarom hij de 2dehands auto verkoopt, dan kunt u beter extra voorzichtig zijn.

Het is ook belangrijk dat u nagaat of de auto er nog goed uitziet. Wanneer u een groene aanslag ziet bij het koelsysteem zal dat op een lekkage duiden. De vloeistof in het koelsysteem moet helder zijn. Als er olie in drijft kan dat aangeven dat er een lekkage is bij de pakking van het motorblok. Ook mag het motorblok zelf niet vet zijn. Ook dat zou kunnen duiden dat de motor een lekkage heeft. Indien het motorblok glanzend schoon is, is het verstandig om het motorblok nog eens te controleren na de proefrit. Ook dan moet hij niet vet zijn geworden.

De gegevens controleren

Erg verstandig is het om te controleren of het kenteken overeenkomt met de gegevens van de verkoper. Ook kunt u controleren of het chassisnummer overeenkomt met de gegevens op het kenteken. Het chassisnummer staat bij een auto achter de voorruit of onder de motorkap. Tijdens het kopen van een auto zal de autoverkoper aan moeten kunnen geven hoe het onderhoud van de auto is. Bekijk ook de gegevens in het onderhoudsboekje om er zker van te zijn dat de auto goed onderhouden is.

RDW

U kunt ook gebruik maken van het RDW. Hierbij kunt u de gegevens van de auto opvragen. De gegevens die u kunt opvragen zijn bijvoorbeeld de vervaldatum van de Apk-keuring, het aantal eigenaren tot op heden en wanneer de huidige eigenaar de auto gekocht heeft. Wat ook heel belangrijk is, indien u een occasions auto koopt is of het een gestolen auto is.

Proefrit

Bij occasions is het van groot belang dat u voordat u tot de koop wilt overgaan een goede proefrit maakt. Let daarbij op vreemde geluiden als u over een bobbel rijdt maar ook als u gewoon rechtdoor gaat. Als er rare geluiden hoorbaar zijn dan kan er een schrokbreker defect zijn of erger. Gaat het schakelen nog soepel, remt hij goed, en rijdt de wagen als het stuur in het midden staat mooi rechtuit? Als de auto sterk naar links of recht trekt dan kan er sprake zijn van schade door een ongeval of slecht uitgebalanceerde wielen. Omdat u op zeer veel zaken moet letten bij een auto kopen, is het dus verstandig om een vakman mee te nemen. Bij het verkopen van een auto zullen de personen die de auto verkopen er alles aan doen om de auto er goed uit te laten zien. De vakman zal hier doorheen kunnen kijken dus laat de auto voor de aankoop het liefst ook eerst keuren. Als de verkoper van goede wil is en niks te verbergen heeft dan zal hij of zij hier zeker aan mee willen werken.